A Nemzetközi Űrállomás három utasát a Földre hozó orosz űrhajó Szojuz TMA-16M visszatérő kabinja szeptember 12-én, magyar idő szerint 2:51-kor landolt a kazah sztyeppén.

Soyuz TMA-16M landolás

Kép: ESA

Az ejtőernyővel segített leérkezés után hárman kászálódtak ki a kabinból. Az egyikük, az orosz Gennagyij Padalka mostani, sorrendben már ötödik útjára március 27-én indult, ugyanezzel a Szojuz TMA-16M űrhajóval. Ami az egy személy által az űrben töltött összes napok számát illeti, ő tartja a világrekordot közel 879 nappal. Két társa, az Európai Űrügynökséget képviselő dán Andreas Mogensen és a kazah Ajdin Aimbetov szeptember 2-án indultak a Szojuz TMA-18M fedélzetén, így nekik egyelőre csak 10 nap jutott a súlytalanságban.

Az ISS-en hatan maradtak, a közel egy éves programjuk félidejénél járó amerikai Scott Kelly és orosz Mihail Kornyijenko, valamint az amerikai Kjell Lindgren, a japán Kimija Jui, és további két orosz kozmonauta, Oleg Kononyenko és Szergej Volkov. Ők alkotják az űrállomás 45. számú állandó személyzetét.

Andreas Dán ürhajós

Kép: ESA

Az ESA dán űrhajósa egy sor technológiai és tudományos kísérletben segédkezett. Elsőként egy dán fejlesztésű, nanotechnológia felhasználásával készült szűrőt próbált ki az űrállomás fedélzetén keletkező szennyezett víz megtisztítására. A „végeredményt” megvizsgálják, és ha az eljárás beválik, a jövőben alkalmazhatják az ISS-en. Mogensen földi robotot is távirányított az űrből. A legkényesebb feladat egy szeg beillesztése volt egy lyukba, ami milliméteresnél is nagyobb pontosságot igényelt. Az ESA fejlesztette technikával nagyon finom mozdulatokat is végre lehet hajtatni a távirányítású eszközökkel, akár ilyen nagy távolságból és lassú, kevésbé megbízható adatkapcsolattal. Ennek nem csak az űrkutatásban lehet később jelentősége, de számos földi alkalmazása is elképzelhető.

Az ESA következő űrhajósa, a brit Timothy Peake kevesebb, mint három hónap múlva, a jelenleg érvényes menetrend szerint december 15-én indul az ISS-re, öt hónapon át tartó, Principia nevet kapott küldetésére. Két társa a Szojuz TMA-19M űrhajó fedélzetén az orosz Jurij Malencsenko és az amerikai Timothy Kopra lesz.