A Pakson épülő blokktípust a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a világ első olyan blokkjaként ismerte el, amely megfelel a 3+ generációs atomerőművekkel szemben támasztott követelményeknek.

atomerőmű

A fejlett aktív és passzív rendszerek egy esetleges üzemzavar esetén emberi beavatkozás és villamosenergia-betáplálás nélkül is megtörténik a blokkok biztonságos hűtése. Ezek a passzív biztonsági rendszerek képesek kezelni a legkülönfélébb baleseteket is, miközben 72 órán keresztül képesek ellátni a blokk hűtését.

Egy új atomerőművi blokk műszaki tervezése rendkívül összetett mérnöki feladat, amelyet az elvárható legnagyobb nukleáris biztonság megteremtését, mint prioritást szem előtt tartva kell megvalósítani, maximálisan megfelelve a szigorú nemzetközi követelményeknek, valamint a helyi adottságoknak és a megrendelő elvárásainak is – jelentette ki Gennagyij Jersov.

Gennagyij Jersov a szentpétervári Atomprojekt tervező vállalat helyettes főmérnöke, az ő csapatuk végzi a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezését. Az új atomerőmű blokkok egyaránt megfelelnek majd a magyar és a nemzetközi biztonsági követelményeknek is.

Az aktív biztonsági rendszerek négy egymástól elkülönített csatornában helyezik el, így egymástól függetlenül fizikailag is elkülönítve képesek működni. A jövőbeni blokkok ellenállnak majd a külső behatásoknak is, így szélsőséges esetben egy repülőgép katasztrófának, földrengésnek vagy akár egy szökőárnak is képes ellenállni.

Az elvárható legmagasabb biztonság mellett a tervezés során gazdaságos működést is szem előtt tartják. A villamosenergia-rendszer szabályozható lesz, így nem történik majd túltermelés. A vonatkozó előírások betartása mellett 50-100% között élhet majd változtatni a blokkok teljesítményét.