A Mol és más olajcégek is kizárólag olyan beruházások elindítását tervezik, amelyek megtérülnek az előre jelzett gáz és olajárak alapján. Továbbá a jelenlegi alacsony olajárak miatt bizonyos projektek már nem nyereséges, ezeket a kitermeléseket le fogják állítani.

olaj kitermelés

A mai olajárak mellett a világ összes olajcégének meg kell vizsgálnia a kitermelt olaj megtérülését. Valószínűleg több projekt is található, ami már egy ideje veszteséggel működik.

Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatási-termelési igazgatója elmondta, hogy a Mol is felülvizsgálta portfólióját. Az olajár változásai nagy hatással voltak a társaságra, ebből kifolyólag a nehéz körülmények miatt bizonyos beruházásokat szüneteltetnek. Ezek a veszteglő projektek kedvezőbb gazdasági és piaci körülmények között fognak csak megvalósulni.

Jelenleg a Mol szolgáltatja a hazai gázfogyasztás negyedét, és az olaj tizedét. Ahhoz hogy megtartsa gazdasági pozícióját, nem ronthatja ezt az arányt, ez kizárólag a beruházások optimális elbírálása révén lehetséges.