Amerikai és japán kutatók együttműködéséből született meg a technológia, amely akár százszor gyorsabb vezeték nélküli kommunikációt is eredményezhet. A jelenlegi vezeték nélküli kommunikáció mikrohullámú frekvenciákon zajlik, azonban ez manapság egyre szűkebb keresztmetszetnek bizonyul.

terahertzes adatátvitel

Kép: Extremetech

A terahertzes hullámok jelenthetik a megoldást a problémára.  Ilyen terahertzes technológiát már alkalmazott egy kutatócsoport, amely a vezeték nélküli adatátviteli rekordot is felállította. A terahertz egy olyan hullámot jelent, amely egybilliószor oszcillál másodpercenként. Ezt a módszert szeretnék most a mindennapi használatba is átültetni. A technika révén óriási adatmennyiséget lennének képesek.

Az izgalmas fejlemények ellenére lehet, hogy van egy igen káros hátulütője a technológiának. Egyese kutatások szerint a terahertz sugárzás káros lehet az élő szervezetekre. Egy tanulmány szerint képes instabillá tenni a DNS-t, amely akár daganatos és egyéb megbetegedésekhez is vezethet. Bár a folyamat nem túl valószínű, a sugárzás ilyen jellegű hatását is vizsgálják, és kísérleti biológiai adatokat gyűjtenek a biztos eredményhez.