Az Unió tudományos tehetségkutató versenye idén szeptember 17. és 21. között került megrendezésre Milánóban. A verseny egyik nagyszerű momentuma az volt, amikor a magyar Pázmándi Zsolt Péter vehette át a verseny különdíját.

EU Fiatal Tudósok Verseny különdíjas projektje

Kép: Magyar Innovációs Szövetség

Ez az eredmény azért is kimagasló mert 25 ezer, 15-20 év közötti fiatal nevezett versenyre. Magyarországot a 2014/2015. évben megrendezett 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny négy díjazottja képviselte.

Az európai döntőre idén 39 ország versenyzőit hívták meg, összesen 103 projekt került be a döntőbe. A húsz éves Pázmándi Zsolt Péter az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban végzett kutatómunkája részesült a különdíjban.

A magyar fiatal egy professzionális, egyben költséghatékony, nyomkövető TPC detektor építési projektjével nevezett. Ehhez minden szükséges kiolvasórendszert, szoftvert és egyéb elektronikát is ő tervezett, gyártott le és üzemelt be.

Zsoltot egyik nyereménye, hogy egy hétig vendégül látják a brit Culham Centre for Fusion Energy kutatóintézetben. Innen is gratulálunk az eredményéhez!