A DARPA kutatói egy olyan robotkart hoztak létre, amely képes a tapintás érzését is közvetíteni viselőjének. Nemrég a DARPA beharangozta az érző protézis technológiai lehetőségét, és most be is bizonyították, hogy nem csak a levegőbe beszélnek.

darpa éző protézist készített

Kép: DARPA

A karon elhelyezett szenzorok képesek az agyba továbbítani az elektromos jeleket. A tesztek során a páciens pontosan meg tudta mondani, hogy melyik ujját vagy ujjait érintették meg.

Jelenleg még csak egy prototípust tesztelnek, de az eddigi eredmények is képesek előrevetíteni a technológia életképességét. Az új kar igazán nagy változást jelenthet a protézist használók életében, a szerkezet továbbfejlesztésével akár egy teljes egészében érző mesterséges végtagot is létrehozhatnak.

A tesztalany beszámolója szerint a bionikus kar által keltett tapintásérzet nagyon hasonlít a valóságoshoz. Sajnos a technológia még gyerekcipőben jár, a DARPA prototípusán is csak az ujjak hegyén találhatók érzékelők.

Ahhoz, hogy mindenki számára elérhetővé váljon egy ilyen új generációs protézis, még valószínűleg éveket kell várni. És előreláthatólag a végtag ára igencsak borsos lesz.