Az Európai Űrügynökség egy hivatalos tájékoztató napon jelentette be, hogy meghirdetésre kerültek a kizárólag Magyarországon működő űrkutatással foglalkozó kutatóhelyek és vállalkozások számára elérhető pályázatok.

Elso_ESA_Informacios_nap_Magyarorszagon

Kép: ESA

A Magyarországot megcélzó felhívás annak köszönhető, hogy novemberben válunk az ESA teljes jogú tagjává. A tagság állttal sok új lehetőség nyílik meg az űrtevékenységet végző szervezeteknek előtt.

A szervezet gondoskodik Magyarország integrációjáról is. Egy hat éves periódus került kidolgozásra, amely segíti a magyar kis és középvállalkozásokat és kutatóhelyeket, hogy felzárkózhassanak a nemzetközi színvonalhoz.

Ebből kifolyólag folyamatos pályázati kiírások várhatóak. Évente kétmillió eurós keretet biztosítanak a magyarországi pályázók számára.

A négy pályázati kategória a következő:

  • az ipari technológiafejlesztés legalább 3-as TRL szinttől kezdődően a feladatban eljutva a legalább 5-ös TRL szintig (nincs felső korlát a TRL, azaz technológia készenléti szint megjelölésben),
  • kutatás és fejlesztés TRL 2-estől TRL 4-es szintig;
  • előkészítő feladatok, megvalósíthatósági tanulmányok, amely TRL 1-től kezdődhet és tipikusan TRL3-as szintig tart legfeljebb és
  • űralkalmazások és űr alapú szolgáltatások, azokhoz kapcsolódó termékfejlesztés (TRL4-től kezdődően)