A Siemens lehet az első olyan, jelentős ipari vállalat, amely eléri a nettó nulla-összegű széndioxid kibocsátást 2030-ra. A vállalat már 2020-ig felére kívánja csökkenteni jelenlegi, éves szinten körülbelül 2.2 millió metrikus tonna CO2 emisszióját.

széndioxid kibocsátás csökkentése

A kitűzött célok érdekében a következő három évben mintegy százmillió euró összegben hajt végre beruházásokat telephelyei és épületei energiahatékonyságának növelése érdekében.

A Siemens a következő üzleti évében, azaz 2015. október 1-jétől indított széndioxid-redukciós programjának keretében mintegy negyvenmillió euró értékben tervez be-ruházásokat 15 Siemens telephelyen. Az olyan innovatív technológiákba történő befektetéssel, mint például az energiagazdálkodási és épületautomatizálási rend-szerek fejlesztése és alkalmazása, a hatékony termelési folyamatok kihasználása, illetve az energiahatékony hajtásrendszerek használata, a Siemens 20 millió eurós megtakarításra számít évente.

A széndioxid kibocsátás csökkentését hosszútávon három további lépés támogatja:

  • A vállalat olyan energiaelosztási rendszereket fog használni üzemeiben és irodaépületeiben, melyekkel optimalizálni tudja telephelyeinek energiatermelését és fogyasztását
  • Globális járműflottáját alacsony kibocsátású járművekkel újítja meg és az elektromos közlekedési eszközöket részesíti előnyben
  • A telephelyek működtetéséhez tisztább energiamix irányába (földgáz, szél-energia) mozdul el, melyhez nem, vagy csak alig kapcsolható széndioxid-kibocsátás

A projekt hazai vonatkozásáról érdemes tudni, hogy a Siemens Zrt. már 1994 óta hajt végre olyan fejlesztéseket, melyek a hatékony energiafelhasználást és a károsanyag-kibocsátás csökkentését célozzák. Mindez többek között zöldtető kiépítését, hulladék- és papírgazdálkodás javítását célzó intézkedéseket, valamint napkollektorok és épületárnyékolási rendszerek telepítését jelenti.

A globális projekt a Siemens Környezeti Portfóliójához köthető, amely a vállalat energiahatékonysággal és széndioxid-kibocsátáscsökkentéssel kapcsolatos techno-lógiáit egyesíti. A 2014-es üzleti évben a portfólió 33 milliárd eurós árbevételt gene-rált, ami a Siemens éves bevételeinek 46 százalékát jelenti. A vállalat megoldásainak köszönhetően a Siemens ügyfelei Németország felének széndioxid-kibocsátásával megegyező mennyiséggel, 428 millió metrikus tonnával csökkentették emissziójukat.