Szeptemberben hivatalosan átadták a TriMet új MAX Orange vonalát, amelyet az Oregon állambeli Portland és Milwaukie városok közötti, helyi érdekű vasúti projekt keretében létesítettek. Az Orange vonalon a Siemens fejlett vasúti technológiáit használják, ideértve a Siemens kaliforniai Sacramentoban levő üzemében tervezett és gyártott S70 típusú könnyű vasúti járműveket, a vasúti forgalom lebonyolítását támogató vasúti jelző- és kommunikációs rendszereket, valamint a vállalat első Sitras SES energiatároló egységét az USA-ban.

A 7,3 mérföld hosszú MAX Orange vonal a körzet hatodik építési projektje a nagyvárosi terület gyorsforgalmi fejlesztési tervén belül, melynek célja Portland város és agglomerációja közlekedési hálózatának bővítése annak érdekében, hogy megbirkózzanak a lakosság várható növekedéséből adódó feladatokkal. Az immáron fonódó MAX Orange, MAX Green és MAX Yellow vonalak magasabb személyszállítási színvonallal szolgálják a Portland belvárosa, a Portland Állami Egyetem, Milwaukie és Clackamas megye északi része között utazókat.

siemens s70

Kép: Siemens

Az alkalmazott innovatív, ún. „regeneratív vasúti energiatárolási technológia” lehetővé teszi, hogy a fékezés során keletkező energiát eltárolják, majd az alábbi két megközelítés egyike szerint újrahasznosítsák: az egyik mód az energia megtakarítás, a másik pedig a feszültség stabilizálása a csúcsigény időszakaiban. A TriMet feszültség stabilizáló üzemmódban fogja használni a rendszert. Ebben az üzemmódban a tárolóegység segítségével a rendszer elkerülheti az üzemkiesési problémákat, amelyek a tömegközlekedésben előfordulhatnak, ha a tápfeszültség egy bizonyos szint alá esik.

Ha több jármű egyidejűleg gyorsít, akkor a rendszer feszültsége egy kritikus szint alá süllyedhet, ami egyes esetekben a járművek feszültségcsökkenésből eredő kikapcsolásához vezet, következésképpen fennakadások keletkezhetnek az utasszállításban. A Sitras SES biztosítja, hogy a rendszer feszültsége mindig a szükséges tartományon belül marad, és többé nem fordulnak elő feszültséggel kapcsolatos szolgáltatás kimaradások.