Az új memóriachip az első olyan adattároló, amely fényt használ a nagyobb írási sebesség eléréséhez. Az új technológia anyag kutatók és az Oxfordi Egyetem tudósainak együttműködésével valósult meg.

A mai számítógépeket már visszafogja az elektronikus adatok lassú terjedése. Nincs értelme gyorsabb processzort készíteni, ha az adattároló nem bírja az iramot. Azonban a fény jelentősen meggyorsíthatja ezt a folyamatot. A jelenlegi technológia tulajdonképpen egy hidat képez a fotonoknak a processzor és a memória között, ez a híd azonban egyre lassabbnak bizonyul. Ha eltávolítjuk a meglévő rendszerből egyértelművé válik a fény alapú tárolóeszközök létjogosultsága.

Az első eredmények nem kecsegtettek túl sok sikerrel, a technológia még ingatagnak bizonyult. Azonban most a nemzetközi kutatócsoport az Oxfordi Egyetem kutatóival karöltve létrehozták az első működő teljesen fotonikus memóriát.

fény alapú adattárolás

Kép: Science Daily

A készülék fázisváltó anyaga megegyezik a CD-kben és DVD-kben használt adattároló réteggel (Ge2Sb2Te5 más néven GST). A felületet azonban bevonták szilícium-nitriddel is, amely hullámvezetőként működik. A fényimpulzusok hatására megváltozik a GST állapota, azonban a különböző intenzitású fény más állapotváltozást eredményez, ilyen módon történik meg az adattárolás, így különböztetik meg az egyeseket és a nullákat.