Az Országgyűlés mai ülésnapján lefolytatta az általános vitát az ESA-csatlakozásunkhoz szükséges három törvényjavaslatról. Az Országgyűlés mai ülésnapján este 19:00–19:50 között általános vitában tárgyalta azt a három törvényjavaslatot, amely az ESA-csatlakozásunkhoz szükséges három dokumentum kihirdetését célozza.

europe

A három törvényjavaslat a következő:

  • Az Európai Űrügynökséget létrehozó Alapokmány kihirdetéséről
  • Az Európai Űrügynökséget létrehozó Alapokmány részes államai és az Európai Űrügynökség között a minősített információk védelméről és cseréjéről szóló megállapodás kihirdetéséről (Biztonsági Megállapodás)
  • Az egyes európai kormányok az Ariane, a Vega és a Szojuz hordozórakétáknak a Guyana Űrközpontból történő hasznosításáról szóló nyilatkozatának kihirdetéséről (Hordozórakéta Nyilatkozat)

A három törvényjavaslatot a nemzeti fejlesztési miniszter nevében Kara Ákos, az NFM államtitkára terjesztette az Országgyűlés plenáris ülése elé. Az előterjesztésben elmondta, hogy az űripar mindennapjaink részévé vált, és jelentősége egyre nő. Az űrtevékenység a legmagasabb technikai tudást megjelenítő iparággá vált. Csatlakozásunkkal a magyar űripari vállalatok is részt vehetnek az európai sikerekben.

Az általános vitát követően, ha a megadott határidőig nem érkeznek módosító javaslatok. várhatóan a parlament jövő heti ülésének napirendjére tűzik a törvényjavaslatokról szóló zárószavazást. Ennek kedvező kimenetele esetén a törvények szövege a Magyar Közlönyben lesz hozzáférhető. Ezt követően a három dokumentum hazai jogrendbe történt illesztéséről szóló okiratot Magyarország képviselőjének letétbe kell helyeznie a francia Külügyminisztériumban. A letétbe helyezés napjától (nem pedig a Csatlakozási Megállapodás februári aláírásától, mint azt sokat tévesen gondolták) válik hatályossá hazánk ESA-csatlakozása. Azon a napon válik majd Magyarország az Európai Űrügynökség teljes jogú, 22. tagállamává.