A londoni székhelyű BP olajvállalat a Mexikói öbölben 2010-ben bekövetkezett olajömlés miatti eljárás végül a peren kívüli egyességgel zárult. Ezzel megszületett a legnagyobb összegű peren kívüli kártérítés az Egyesült Államok történetében.

Deepwater Horizon olajkatasztrófa bp

A hétfőn véglegesített egyezség értelmében globális olajvállalat 20,8 milliárd dollárt köteles kifizetni, ami átszámolva 5,700 ezer milliárd forintnak felel meg. Ez az összeg magában foglalja természetes erőforrásokban okozott károkat: 8,1 milliárd dollár, a víztisztasági törvény megsértését: 5,5 milliárd dollár, az államok és helyi önkormányzatok kárpótlását: 5,9 milliárd dollár, a fennmaradó összeg pedig a szennyezett partszakaszok helyreállítási költségét fedezi. Ezen felül a BP-nek további 4 milliárd dollárt kellett fizetnie, hogy ejtsék a büntető vádemelést.

Az olajkatasztrófa 2010. április 22-én történt, amikor is egy robbanás történt a Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformon. A katasztrófa során csaknem 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe beszennyezve a környező partszakaszokat ezzel súlyos károkat okozva a több ottani termelői szakágnak, és az élővilágnak.