A jövőben lehet, hogy Robot gazdák látnak el minket zöldséggel és gyümölccsel, legalábbis egy Japán kezdeményezés e felé szeretne haladni.

automatizált salátatermesztés

Kép: Popular Science

Felépítettek egy fedett farmot, melyben kizárólag robotok és számítógépek gondoskodnak az ott növekvő salátákról. Ezzel a kísérlettel azt szeretnék elérni, hogy 2017-re a termesztés teljesen automatizált módon történjen emberi beavatkozás nélkül.

A növényeket a már jól beállt hidrofónikus módszerrel termesztik termőtalaj nélkül. Az ideális körülményeket mesterségesen érik el, többek között világítással melyet megújuló energiával működtetnek. Az így létrehozott feltételek több előnnyel is járnak, például nincs szükség permetezésre, hiszen a kártevők nem juthatnak be, továbbá a növények folyamatosan ideális körülmények között növekedhetnek időjárástól és napszaktól függetlenül.

Már ma is világszerte léteznek olyan létesítmények ahol hasonló növénytermesztés folyik, és egy automatikus rendszer felel a hőmérsékletért, a páratartalomért és a széndioxid szintért. Azonban a japán elképzelés szerint érdemes az egész folyamatot automatizálni és teljesen kiiktatni az emberi tényezőt.