Közel egy évvel ezelőtt, 2014. október végén egy startbaleset következtében megsemmisült a Cygnus teherűrhajó. Azóta nem tudtak újabb Cygnust küldeni a a Nemzetközi Űrállomáshoz, holott az Orbital ATK céget szerződéses kötelezettség terheli a NASA felé a teherszállító repülésekre. Eszerint 2018-ig bezárólag összesen 10 repülésen kell részt venniük az ISS ellátásában.

cygnus teherűrhajó

Kép: Space Flight Now

A következő Cygnus teherűrhajó kiszolgáló modulja készen áll arra, hogy Virginiából Floridába, a start helyére szállítsák. Az Olaszországban épített teherszállító modul már Cape Canaveralben van. Az előzőekhez képest újítások is vannak a teherűrhajón, például a legyezőszerű napelemtáblák és a hosszabb teherszállító modul.

A balesetet követően ideiglenesen, új hordozórakéta után néztek, és a United Launch Alliance által kínált Atlas-5-re esett a választás. Az első ilyen, a floridai Cape Canaveralről végzendő startra várhatóan december 3-án kerülhet sor. A második esetben pedig a Cygnus egy új generációs amerikai meteorológiai holdat szorított ki az aktuális startlistáról. A Cygnus jelenleg tervezett startdátuma 2016. március 10. A figyelmes olvasónak feltűnhet, hogy az Orb-5 jelű repülés kimaradt a sorból. Ezt ugyanis a visszatérő Antares rakétával végrehajtandó küldetéshez rendelték, aminek a dátuma egyelőre még bizonytalan.