A kétévente tartandó tudományos világfórum idén november 4. és 7. között kerül megrendezésre Budapesten. Ez az egyedülálló rendezvény lehetőséget ad, hogy a tudomány képviselői intézményes keretek között, összetett szempontrendszer szerint folytathatnak párbeszédet a társadalommal és a döntéshozókkal.

magyar tudományos akadémia

Kép: Daniel Csörföly, CC-BY-SA-3.0

A World Science Forum további különlegessége, hogy nem egyetlen téma köré szerveződik, így a résztvevők körbejárhatják a világ legfontosabb problémáit és tudományos áttöréseit, a kutatási eredmények gazdasági, társadalmi, környezeti, szociális, kulturális és etikai vonatkozásainak számbavételével is.

Milyen célokat kell megvalósítaniuk a kormányoknak ahhoz, hogy Földünk a 2020-as években élhetőbb világ legyen? Hogyan érdemes enyhíteni a globális felmelegedés következményeit? Mit tehetnek a tudósok azért, hogy kutatási eredményeik ne csak az iparban, hanem a társadalom működését befolyásoló politikai döntéshozatalban is hatékonyan érvényre jussanak? Tudásukon kívül mit tehetnek hozzá mindehhez a kutatók? Hogyan lehet növelni a tudományba vetett bizalmat, erősíteni a tudományos ismeretterjesztés és tanácsadás szerepét, hogy ne ezoterikus gondolatkísérletektől, hanem megalapozott személyes és politikai döntésektől reméljük sorsunk jobbra fordulását? Többek között e kérdésekről tanácskoznak a hetedik alkalommal megrendezett World Science Forum résztvevői Budapesten. – Olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján.

A World Science Forumot 2003-ban rendezték meg először. A rendezvényt a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére, a világ legbefolyásosabb tudományos világszervezeteinek közös összefogásával jött létre.