Oroszország és Európa összefog, hogy együtt indítsanak Hold missziókat. A két nagy űrügynökség egyik közös célja, hogy feltérképezze a Hold sarkvidékein fellelhető jégrétegeket.

hold misszió

A Lunar 27 küldetés várhatóan 2020-ra valósul meg, mely során az az Európai Űrügynökség és az Orosz Űrügynökség egy leszállóegységet küld a Hold déli pólusára. A víz felkutatása kulcsfontosságú tényező a további Hold programok szempontjából, hiszen oxigénre és hidrogénre bontva kiváló üzemanyagforrásként is hasznosítható.

A Hold missziókat robotokkal tervezik végrehajtani, azonban a fő cél egy Holdbázis kialakítása, ahol emberek végeznének további kutatásokat. Emellett a Hold egy kihelyezett űrbázisként is szolgálhatna, ahonnan az űreszközöket nagyobb biztonsággal indíthatnák a Hold csekély gravitációjának köszönhetően. Továbbá a felkutatott vízkészletek révén egy üzemanyag ellátó központként is szolgálhatna. De ne szaladjunk ennyire előre…

A NASA is hasonló tervel állt elő, azonban nem kíván részt venni az Európai és Orosz összefogásból megvalósuló projektben. Az amerikaiak inkább apró műholdakat, más néven Cubesat-okat terveznek pályára állítani, hogy feltérképezhessék a Holdfelszínen található jeget.

Ebből az derül ki, hogy kezd kiélesedni a verseny, főleg miután úgy tűnik, hogy Kína mindenkit beelőzve elsőként szeretné meghódítani a Hold túlsó oldalát. Közlésük szerint a közeljövőben emberes küldetést is fognak indítani. Ez azért is nagy szó, mert már 43 évvel nem járt ember a Holdon.