Október 9-én adták át hivatalosan a Borkum Riffgrund 1 tengeri szélerőmű telepet. A 78 darab, egyenként 4 megawatt névleges teljesítményű és 120 méter rotor átmérőjű Siemens szélturbina mintegy 320.000 német háztartás számára szolgáltat majd környezetbarát elektromos energiát.

terneri szélturbina

A kezdeti 10 éves időszak során a Siemens fogja biztosítani a turbinák szervizelését és karbantartását is. A Borkum Riffgrund 1 telepet a DONG Energy fejlesztette ki és építette meg; jelenlegi tulajdonosai a DONG Energy valamint a Kirkbi Invest A/S és a William Demant Invest A/S befektető cégek.

"Európai tengeri projektjeinknél a telepítés gőzerővel folytatódik" - jelentette ki Michael Hannibal, aki a tengeri üzletág vezérigazgatója a Siemens Wind Power and Renewables divízióján belül. "A Siemens már több mint 5,8 gigawatt tengeri szélerőmű kapacitást létesített, amiből csupán az utolsó költségvetési évben két gigawatt növekedést valósítottunk meg. Jelentős előrelépés figyelhető meg a tengeri szélerőmű telepek iparosítása terén. Célunk, hogy 2020-ra a tengeri szélerőművek által szolgáltatott energia előállítási költségeit 10 euro cent per kilowattóra alá csökkentsük." – tette hozzá Hannibal.

A Borkum Riffgrund 1 a hatodik tengeri szélerőmű telep, amelyet a nyár során a Siemens hivatalosan átad. Az Északi-tenger német területén található Dan Tysk (288 MW) tengeri szélerőmű telep hivatalos üzembe helyezésére április végén került sor. Ezt követte júniusban további két létesítmény beüzemelése: a Gwynt y Môr (576 MW) telepé, ami a világ második legnagyobb tengeri szélerőmű projektje, és a Westermost Rough (210 MW) telepé, ami az első olyan nagymérvű kereskedelmi projekt, ahol a Siemens hat megawatt kapacitású tengeri szélturbináit használták. Szeptemberben történt az Északi-tenger német területén található Butendiek tengeri szélerőmű és a Balti-tenger német részén megvalósított EnBW Baltic 2 projekt hivatalos átadása.