Az új robotot kifejezetten katasztrófa elhárításra terveznék, ami még összetettebb felismerő és problémamegoldó rendszer kifejlesztését igényli. A fukushimai katasztrófa ráébresztette a japánokat, hogy nagy szükség lenne egy ilyen robotra. Ha egy segítőkész robot is részt vesz az erőmű mentése során, a katasztrófa kimenetele is másként alakult volna, ezáltal emberéletek garmadát megmentve.

honda katasztrófa elhárítási robot

Kép: Extreme Tech

A katasztrófák esetén az új robot a tűzvonalban tudná ellátni azt a feladatot, mait egy ember a biztos halál tudatában nem tudna megfelelően teljesíteni. A robot ember feletti képességekkel rendelkezik, hiszen olyan körülmények között is működőképes, ami az emberi élethez szükséges viszonyoknak már nem megfelelő. A robotnak nem árt a magas sugárzás és a mérges gázok jelenléte sem akadály.

Az ASIMO régi változata képes tárgyakat cipelni, járni, de akár sprintelni is, azonban ha valami akadály kerül a lába elé, azonnal megbotlik és akár súlyosan meg is sérülhet az eséstől. A fejlesztők ezért is gondolkodnak egy új változaton, ami strapabíróbb és kaotikus környezetben is képes eljutni a megfelelő helyre.

Az ASIMO újabb változata azonban már könnyedén megbirkózik az akadályokkal, és még létrára is tud mászni. Az új modellt az Intelligens Robotok és Rendszerek Nemzetközi Konferenciáján mutatták be először. A robot mozgását kifejezetten akadállyal teli környezetre tervezték, ha a helyzet megkívánja négykézláb is tud haladni, és keskeny szegélyeken oldalazva átkelni.

Az emberi mozgás lemodellezése különösen nehéz, ezért is terveznek minden katasztrófa elhárító robotot kerék vagy lánctalp meghajtásúra. Ezek a robotok különösen stabilak gyorsak és jól irányíthatóak, azonban az fukushimai eset kapcsán is bebizonyosodott nem birkóznak meg minden környezettel. Az erőműben sokszor leküzdhetetlen akadályt jelentettek az ilyen robotoknak a lépcsők, létrák és a zárt ajtók. Ezért is döntöttek az emberi mozgást utánozó robot fejlesztése mellett, ami ezekkel a nehézségekkel is könnyedén megbírózik.