Kihelyezett szenzorok segítségével gyűjtenének adatokat a zajterhelés és levegőszennyezettség felméréséhez, továbbá a közlekedés optimalizálásához. A tesztüzem jövő áprilisban fog kezdődni és várhatóan 2017 májusában ér véget.

budapesti forgalom

Ha a terv valóban megvalósul, egészen különleges módon spórolhatunk az energiával, továbbá naprakész, de akár valós idejű információt is kaphatunk a város állapotáról. A lámpaoszlopra felszerelt érzékelőkkel ellátott dobozoknak köszönhetően az utcai világítás csak akkor erősödne fel, ha egy jármű vagy gyalogos elhaladna az utca adott szakaszán. Az érzékelőknek köszönhetően a légszennyezettség mértékét is pontosan mérni lehetne útszakaszokra lebontva, így a biciklivel közlekedők a jövőben akár ez alapján is megtervezhetik útvonalukat.

A lámpaoszlopokra kihelyezett érzékelők, képesek mérni a forgalmat és megkülönböztetni a gyalogosokat, kerékpárosokat, személygépjárműveket, tehergépjárműveket és buszokat. Ezen felül mérik a járművek által keltett szennyezést és a zajterhelést is. A dobozok vezeték nélkül fognak kommunikálni, és ilyen módon továbbítani a mért adatokat a központba. A gyors adatforgalomnak köszönhetően kritikus helyzetben akár azonnali beavatkozás is történhet az illetékes hatóságtól.

A szenzorokat először jövő áprilisban fogják felszerelni a Fehérvári út lámpaoszlopaira a Móricz Zsigmond körtéről kezdve. A hardvert és a szoftvert a tesztüzem alatt folyamatosan értékelni és fejleszteni fogják. A kiértékelt adatokról a lakosok is informálódhatnak majd egy okos telefon alkalmazáson keresztül, így bárki lekérheti az adatokat egy utca forgalmáról illetve a levegő állapotáról.