A teljes jogú űrügynökségi tagság megszerzése a kis és közép vállalkozásoknak, továbbá az egyetemi és akadémiai kutatóintézeteknek is kedvezőbb feltételeket tud biztosítani.

ESA-ESTEC

Kép: Suruena, CC BY-SA 3.0

Magyarország november 4-től kapja meg a hivatalos tagságot az Európai Űrügynökségtől, más néven az ESA-tól. A minisztérium közlése szerint a hivatalos csatlakozás már a legutolsó szakaszban van.

A tagság nyújtotta előnyökről a szaktárca által szervezett információs napok által szeretnék tájékoztatni az érintetteket. Elsőként 2015. december 9-én, a győri Széchenyi István Egyetemen, majd 2016. év elején Budapesten és Debrecenben, szintén egyetemi helyszíneken fognak tájékoztató napot tartani.

Az Európai Űrügynökségi tagság éves befizetési kötelezettséggel jár. Ez az összeg évente 262 millió forint, azonban ezt az összeget a magyar vállalkozások és kutatóhelyek szinte teljes egészében visszapályázhatják. Továbbá az új tagok a felzárkóztatási időszak alatt kifejezetten nekik írt pályázatok közül is választhatnak. Az első Magyarokat célzó pályázatok már szeptemberben meghirdetésre kerültek.