Finnország villamosenergia-ellátása megfizethető, stabil és biztonságos, a politikai környezet nyugodt és kiszámítható. Ezeknek, valamint a kedvező törvényi kereteknek köszönhetően az ország ideális helyszíne a globális adatközpontok létesítésének, és ebben a szektorban a világ egyik legversenyképesebb országa.

abb-szünetmentes áram

Kép: ABB

Seppo Ihalainen, a Ficolo vezérigazgatója szerint “a költségek Finnországban negyed-ötödrészei a kontinens többi részén kialakult költségszintnek. A közelmúltban épített adatközpontunk helyszíne Ulvila-ban, ideális: Finnország legbeépítettebb területeinek közelében helyezkedik el. A létesítményt költségtakarékosság, energiahatékonyság és biztonság jellemzi.”

A Ficolo Ulvila-ban épült adatközpontja 8500 m2 alapterületű, föld alatti alagútrendszerben található, amelyet eredetileg a Finn Védelmi Erők alakítottak ki. A geológiai kőzetrétegekbe mélyítve összesen kilenc terem található, melyek mérete 500 és 800 m2 között változik. A termeket egy, vagy megosztva több ügyfél is igénybe veheti.

2014 májusában három termet szereltek fel üzemkész állapotra. “A létesítménnyel optimalizálni tudjuk a beruházási költségeinket. Az igényekkel összhangban új termeket tudunk kialakítani és rendszerbe állítani. Az alagút jelenleg üresen álló és kihasználásra váró részei nem képeznek költséget. Mód van arra is, hogy az ABB moduláris rendszerű, szünetmentes áramforrásait (UPS) az igényekhez igazodó ütemben bővítsük. A rendszer skálázhatósága alapfontosságú számunkra, mivel ez biztosítja, hogy a kiépített UPS kapacitást az energiaigények szerint növeljük. Így nem kell jelentős, spekulatív, a feltételezett várható igényekre méretezett beruházásokat végrehajtanunk.

Az egyes adatközpont-termek egymástól függetlenül üzemelnek, és a kolokációs modellünk azt is lehetővé teszi, hogy az ügyfeleink az igényeik figyelembe vételével központosított vagy osztott adatközpont-megoldások között válasszanak.” - mondta el Seppo Ihalainen a létesítményről.