A digitális információ korában tengernyi adat áll a rendelkezésünkre, ez több szempontból is előnyös számunkra, hiszen ha egy témában el szeretnénk merülni, azt könnyedén megtehetjük. Azonban a felgyorsult információáradatnak megvan az árnyoldala is!

kapcsolat rendszer

A világon számtalan tudományos kutatás és áttörés van, amit egy adott szakterületen publikáltak és elismertek, azonban az elért eredmények már nem kapnak akkora publicitást, hogy az eljusson más tudományágak képviselőihez, akik számára áttörést hozhatna az új módszer vagy eljárás.

Az a helyzet, hogy túlkínálat van az újdonságokból a tudományos életben is, így nem jönnek létre a megfelelő kapcsolatok a világ különböző táján történő kutatási eredmények között. Ezt a problémát oldhatják meg a mesterséges intelligencia kutatói, egy automatizált eszköz révén, amely fáradhatatlanul elemzi az új eddig felfedezetlen kapcsolatokat a tudományos publikációk között.

Tegyük fel, hogy a világ egyik felén előállítanak egy különleges anyagot, azonban a feltalálója nem tudja, milyen területeken lehetne alkalmazni találmányát. Jobb esetben felfigyel rá egy másik kutatócsoport, akik pont ezt az anyagot keresik egy új eszköz kifejlesztéséhez. Azonban a mai információ áradatban valószínűbb, hogy elsiklanak felette, és egy kevésbé jó, azonban ismertebb alternatívát alkalmaznak.

Ennek kiküszöbölésére jött létre a Semantic Scholar ami képes az évente megjelenő közel 2 millió tudományos iratot automatikusan feldolgozni és kategorizálva felismerni az eddig felfedezetlen kapcsolatokat köztük.

kapcsolat

Oren Etzioni a Seattle-i Allen Mesterséges Intelligencia Intézet igazgatója betekintést adott a gép működésébe. Elsősorban az online elérhető tudományos cikkek szövegeit és képeit vizsgálja meg, aztán a hozzá tartozó hivatkozásokat és referenciákat is feldolgozza. A rendszer kiemeli a legfontosabb kifejezéseket, módszereket és adatokat, amelyeket indexel és összevet más tanulmányokkal. Ezáltal válnak kielemezhetővé és összevethetővé az egymástól független forrásból származó eredmények is.

A publikációk felét átlagosan kevesebb, mint három ember olvassa el, azonban ez nem, arányos a benne leírt eredmények fontosságával. Az új rendszernek köszönhetően, ha a gép beolvasta és tartalmaz értékes kapcsolatokat más publikációval, azt jelezni fog, és nem hagyja, hogy feledésbe merüljön.