A négylábú robot komoly kitartásról tanúskodott, ugyanis 134,03 kilométert tett meg, amivel bekerülhet a rekordok könyvébe is, mint a legnagyobb távolságot leküzdő négylábú robot.

rekordot döntött a kínai sétáló robot

Kép: Live Science

A robot felépítése eltér a megszokottól, egy cipős doboz nagyságú testből és négy hosszú vékony rugalmas lábból áll. A rekordert a Kínai Chongqing Postai és Távközlési Egyetem kutatói készítették. A szerkezetet találóan Xingzhe, azaz a Sétáló nevet kapta. A robot a rekord távolságot 54 óra 34 perc alatt teljesítette, miután végképp lemerült az akkumulátora.

Az egyetem kutatói a robotok és más elektromos szerkezetek hatásfokát kutatják, így kézenfekvő volt, hogy a kutatás részeként létrehozzanak egy nagy hatásfokú robotot. Li Qingdu a kutatók vezetője elmondta, hogy az első céljuk a rekord megdöntése volt, azonban ez csak az eső lépcsőfok. Valódi küldetésük egy olyan robot megalkotása, ami az embernél is kitartóbban és gyorsabban képes gyalogolni. Az ilyen robotok hasznosak lehetnek a jövőben, továbbá a kutatásaik nagyban előrelendíthetik a robotok fenntarthatóságát is.