Egyre újabb és újabb koncepciók látnak napvilágot a mindennapi közlekedés megkönnyítésére és felgyorsítására. Egy feltaláló azt állítja öt éven belül már moduláris autóval utazhatunk.

moduláris közlekedés next

Kép: Next Future Mobility

Az új elképzelés szerint azzal gyorsíthatjuk meg a közlekedést, ha mobiltelefonunkon keresztül jelzünk, ha fuvarra van szükségünk. Ekkor a legközelebbi üres moduláris autó máris a rendelkezésünkre állna, hogy elszállítson az úti célunkhoz. A moduláris járművek továbbá képesek lennének együtt működni és egymással kommunikálni. Ha a járművek útvonala azonos, akkor összekapcsolódva egy szerelvényként haladnának a nagyobb hatékonyság érdekében.

moduláris autók

Kép: Next Future Mobility

Az ilyen módon összeállt szerelvényekben az utasok helyet cserélhetnek, annak függvényében, hogy hol szeretnének leszállni, így a modulok egy adott pillanatban le tudnának vállin ha az eltérő úti céljuk azt megkívánja. A folyamat az összes modul helyzetének és az utasok célpontjának összehangolásán alapul, amit egy intelligens automatizált rendszer működtetne.

A rendszer alapvetően a tömegközlekedésre szeretne egy új alternatívát teremteni, azonban mindenki vásárolhatna magának saját modulokat is, amiket akár megoszthat a családjával vagy ismerőseivel.

A modulokat akkumulátor működtetné, így ha valamelyik lemerülőben van, csak kiáll a forgalomból és a legközelebbi töltőállomás felé veheti az irányt. Persze már ez az elképzelés is túl futurisztikus, a rendszer kitalálója mosdóval, és büfével ellátott modulokat is megálmodott a tökéletes kényelem érdekében.