Magyarországnak már csak Szlovéniával nincs közvetlen távvezeték kapcsolata. Módosítást hajtottak végre a két ország villamosenergia-ipari rendszerirányítói által kötött szerződésen, melynek egyik következménye egy új 400 kilovoltos távvezeték felépítése lesz.

távvezeték

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. és az ELES d.o.o. Szlovén Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító a múlt héten írták alá a módosítást. A távvezeték a magyarországi Hévíz és a szlovén Cirkovce alállomásokat fogja összekötni. A munkálatok várhatóan 2018 végéig befejeződnek. A beruházás elnyerte az uniós "közös érdekű projekt" címet, továbbá szerepel a magyar és az európai uniós hálózatfejlesztési tervekben, valamint az uniós klíma- és energiapolitikai célkitűzések között is.

Az új távvezeték megteremti az szlovén és a magyar villamosenergia-rendszerből eddigi hiányzó közvetlen rendszerkapcsolatot. A beruházás fontos az európai uniós belső villamosenergia-piac megvalósulásának és a régiós villamosenergia-piacok nagyobb fokú integrációjának szempontjából is.