Az energiamenedzsment és automatizálás terén vezető szerepet betöltő Schneider Electric egy új energiatárolási rendszert fejlesztett ki a megújuló energiák tárolására megfelelő hálózatba integrálására.

eco blade megújuló energia tároló rendszer

Kép: Schneider Electric

A rendszernek köszönhetően a megújuló energiaforrások éjjel nappal teljes mértékben kihasználhatóak. A rendszer az EcoBlade nevet kapta. Az intelligens endszer teljes mértékben újraértelmezte a villamos hálózattal történő interakciót, egyedi módon akkor teszi elérhetővé a villamos energiát, amikor szükség van rá.

Az EcoBlade a lakossági felhasználástól egészen az ipari létesítményekig egyaránt képes a megfelelő teljesítményt nyújtani. Ez idáig a költséges és rossz hatékonysággal működő tartalékrendszerek jelentették az egyetlen megoldást az áramkimaradások kockázatának csökkentésére.

Az energia tárolása jelenleg a kulcs a megújuló energia elterjedéséhez továbbá a környezetre káros módszerek kiszorításához. Az energiatároló rendszert Li-ion akkumulátorok segítségével építi ki, amely a csúcsidőszakban segíti az áramellátást az áramszolgáltató által biztosított lekötött teljesítményen felül.

A rendszer a napenergia konverterrel rendelkező lakások igényeihez is tökéletesen alkalmazkodik, hiszen a tárolt energiát igény szerint felhasználhatják vagy el is adhatják azt egy mikro hálózaton belül.