Az Amerikai Űrügynökség a káros anyag kibocsájtást egy saját tervezésű, hibrid meghajtású repülő létrehozásával szeretné csökkenteni.

nasa hibrid meghajtású repülő

Kép: NASA Glenn Research Center

A NASA kutatásáról már beszámoltunk mely szerint a repülőgépek fogyasztását a felére lehetne csökkenteni. Úgy tűnik az űrügynökség olyan komolyan vette ezt a feladatot, hogy a kutatási eredményeit átülteti a gyakorlatba is.

A gépjárműveknél mostanra jól ismert hibrid meghajtást már több éve szeretnék átültetni a repülőgépekbe is. Azonban a káros anyag kibocsájtást nem csupán a hibrid meghajtás révén fogják csökkenteni, hanem a repülőgép súlyát is drasztikusan le fogják faragni.

A kutatók úgy vélik a fenntarthatóság növeléséből és a természeti terhek csökkentéséből a repülőipar sem maradhat ki. A bejelentés alapján az újításaikat nagyon komolyan gondolják, azonban a végcél még messze van.

A hibrid repülők megépítéséhez szükség van a megfelelő elektromotorok és generátorok megtervezésére és felépítésére. Ezek a hagyományos hajtóművekkel fognak együtt dolgozni és gondoskodni a meghajtásról. Az első prototípus megszületéséig valószínűleg még éveket kell várni, azonban egy fontos mérföldkövet fog jelenteni a repüléstörténetben.