Házkutatást tartottak francia hatóságok a Renault-nál. Az eddigi közlemények szerint nem találtak a Volkswagen-hez hasonló csaló szoftvert, azonban a dízeles autók káros anyag kibocsátása meghaladja az engedélyezett szinteket.

kipufogó

Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter sajtótájékoztatóján közölte, hogy csaló szoftvert valóban nem találtak, azonban a vizsgálatok szerint a dízeles modellek káros anyag kibocsátása meghaladja az engedélyezett értékeket.

A vizsgálatot a francia Versenyjogi, Fogyasztóvédelmi és Csalásellenes Hivatal, január 7-én tartott házkutatásával indította a Renault autógyár ügyében. A házkutatás a cég székhelyén a Párizs közeli Boulogne-Billancourt-ban, valamint a két nagy fejlesztő központban történt.

A vizsgálat hírére azonnal zuhanni kezdett az autógyár részvényeinek árfolyama, mindenki a legrosszabbra számított a Volkswagen példájából okulva. A helyzet a többi márkára is hatással volt, így a PSA Peugeot Citroen külön jelezte, hogy náluk nem történ házkutatás, továbbá a motorok hatósági tesztelésekor semmilyen probléma nem merült fel.

A Volkswagen autógyár botrányát követően a Franciaországban a kormány kezdeményezésére szeptember végétől véletlenszerű teszteket végeztek a gépjárműveken. Így derült fény a Renault káros anyag kibocsájtási kihágására. Már a házkutatás előtt több helyen beszámoltak arról, hogy a Renault és két külföldi márka esetében különösen rossz eredményeket kaptak.