A SpaceX sikeres földi leszállása után úgy vélték eljött az ideje ismét letesztelni a tengeri platformot. Ez a landolás sokkal kockázatosabb, hiszen a mobil platformnak is megfelelően kell elhelyezkednie továbbá a tengeri körülmények kiszámíthatatlansága is egy extra kockázati tényező.

spaxeX falcon9 landolás

A mostani leszállanál azt a rakétát használták, amellyel az első sikeres leszállást is sikerült kivitelezniük, így az a rakétafokozat már kétszer is megjárta világűrt. Talán ez vezethetett a meghibásodásához is, ami a végzetét okozta.

Először úgy tűnt a  Falcon 9-es rakéta rendben megérkezett a platformra, azonban az egyik lába nem tartotta meg a rakéta súlyát és összeroskadt. Ennek következtében a rakéta eldőlt és megsemmisült. A mostani balesetre csupán egy részleges kudarcként gondol a tervező gárda, olyan sok tényező mondhatja fel a szolgálatot, hogy a tesztelés során elkerülhetetlen az, hogy néhány rakétát elveszítsenek.

A most bekövetkezett hiba is azt bizonyítja, hogy nagyon összetett feladattal állnak szemben. Az előzőleg tökéletesen működő láb most felmondta a szolgálatot. A hiba okát még nem lehet tudni, lehet mechanikai hiba, ami miatt nem sikerült rögzíteni a lábat a kívánt pozícióban, de akár a szélsőséges körülmények is közrejátszhattak a meghibásodásban.