A Roszkozmosz orosz szövetségi űrügynökség közzétette tízéves fejlesztési tervét, mely magában foglalja egy atomenergia meghajtású űrhajó kifejlesztését is. Az ilyen meghajtással rendelkező űreszközök képesek akár nagy távot is megtenni, így az oroszok valószínűleg hosszabb expedíciók előkészítését tervezik.

távoli űr

Egy részletesen kidolgozott ütemterv szerint történne az atommeghajtás kifejlesztése. A Roszatom, Oroszország Atomenergetikai Állami Vállalatcsoport szóvivője, Andrej Ivanov szerint, nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy a tervezett időn belül be fogják fejezni a munkálatokat.

A projekt a 2016 és 2025 között tervezett űrprogram része melyet a Roszkozmosz nemrég nyújtott be jóváhagyásra. Az atommeghajtás kifejlesztése csupán egy nagyobb terv része, amely hosszabb küldetések megvalósítását teszi lehetővé.

A bejelentés során az is kiderült, hogy a meghajtás építése részben már el is kezdődött. Például a reaktor burkolatát már letesztelték, továbbá egy egyedi tüzelőanyag kifejlesztését is megkezdték, amelyet a speciális körülményekhez terveznek.