A japán kormány a fukushimai erőmű leszerelését tervezi, a munkálatokat jövőre fogják megkezdeni, jelenleg az előkészületek folynak. A halálos sugárveszély miatt az erőmű belsejébe kizárólag robotok fognak behatolni.

Toshiba bontó robot fukushimai reaktor

Kép: The Japan Times

Az erőműben uralkodó sugárzás feltérképezése már egy jó ideje megkezdődött, erről már írtuk a „Robotok a fukushimai erőműben” és az „Új robotot fejlesztettek ki a Fukushimai Atomerőmű átvizsgálására” című cikkeinkben is.

A Toshiba által készített új távirányítású robot nagy segítséget fog jelenteni a reaktor leszerelésekor. A robot képes lebegni a hűtő medence vizén, ahol karjai segítségével könnyedén összegyűjti majd az ott található veszélyes anyagokat. Továbbá felszerelték egy harmadik karral is mely képes felaprítani a nagyobb darabokat a könnyebb kezelhetőség kedvéért.

A három rektor kitakarításával a sugárzást nagymértékben tudnák csökkenteni, a szakértők szerint a sugárzásdózis egy milisievertre csökkenne. Ez az érték még mindig a halálos dózis felett van, azonban így is nagy előrelépést jelentene.