A világgazdasági fórum szerint a munkaerő gépekkel való helyettesítése munkanélküliségi hullámot indíthat be.

digitális jelek

A gyártásban már jó ideje beindult a folyamat melyben a monoton munkát gépekre bízzák. Azonban az automatizálás újabb területeket készül meghódítani. Szakértők szerint az irodai munkát is egyre inkább kezdik gépiesíteni ami a jövőben egy elég tág szegmenst érinthet.

A témában egy kutatást is végeztek mely szerint 5,1 millió munkahely megszűnését jósolták előre 2020-ig. A gépiesítés során eltérő mértékben lesznek érintettek a különböző iparágak, elsősorban az irodai adminisztratív munkahelyek fognak megszűnni.

Azt gondolnánk, hogy a gépek csupán az iratrendezésre és fénymásolásra illetve egéb kevés szaktudást igénylő munkára képesek, szellemi munkavégzésre nem. Ez azonban koránt sincs így, a mai szoftverek képesek értelmezni a digitalizált szöveget, így akár elvégezhetik a jogi anyagok előkészítését, de akár perekben alkalmazható védelmi stratégia felállítására is képesek elhetnek.

Japánban már korábban is foglalkoztak az automatizálás miatt egyre növekvő munkanélküliséggel. A témával foglalkozó cikkünket itt olvashatja el.

Az automatizálás az egészségügyben, az energia iparban és a pénzügyi szektorban is egyaránt teret nyerhet. Az összetett algoritmusok által vezérelt gépek gyorsabban olcsóbban és hatékonyabban végzik majd el a rájuk bízott feladatot mint emberi elődeik.