Környezetvédelmi okokat szembelőtt tartva az Olasz Technológiai Intézet kutatói olyan robotok kialakítását tervezi, amelyek élettartamuk lejárta után képesek lebomlani.

humanoid robotok

Kép: Robot alteregók - Hiroshi Ishiguro Laboratories

A robotokat egyre több olyan tulajdonsággal ruházzák fel, amely eddig kizárólag a biológiai lények sajátossága volt. Akármennyire is életszerű némelyik robot, belül továbbra is fémből és műanyagból állnak. Ezen szeretne változtatni az Olasz Technológiai Intézet.

Egy eljárás segítségével nanométeres mértékben képesek különféle anyagokat egybeolvasztani, ezáltal új és egyedi anyagokat létrehozva. Ezek az anyagok megőrzik egyes tulajdonságaikat, azonban összességében teljesen új tulajdonságokat kapnak, amivel alapvetően nem rendelkeznének.

Ezáltal olyan anyagok, mint a pamut, papír vagy akár különböző habok, például a poliuretán teljesen új felhasználási területen lesznek alkalmazhatóak. Ezek az anyagok képesek leváltani a környezetszennyező műanyagot, ezzel nagyban csökkentve a felhalmozódó hulladékhegyeket. Az eljárás segítségével a műanyaghulladékból lebomló „bio-műanyagot” hozhatnak létre.

A kutatás egyik fő célpontja a robotika. Egyrészt azért mert a biológiailag lebomló új anyagok egyik típusa rendkívül rugalmas így egyfajta bőr borításként jól alkalmazhatóak. Másrészt sikerült előállítaniuk rendkívül erős anyagokat is melyek belső alkatrészként jól alkalmazhatóak.

A projekt szakemberei szerint a robotika egy új generációját jelentheti az új anyagok használata. A jövőben sokkal emberszerűbb robotokat hozhatnak létre, amelyek élettartamuk lejártakor lebomlanának vagy könnyen újrahasznosíthatóak lennének.