Az Európai Bizottság a mai napon az autógyártók szigorúbb szabályozására tett javaslatot. A szigorítás révén szerenék felszámolni és megelőzni a Volkswagen botrányhoz hasonló eseteket.

Európai Bizottság Brüsszel

Kép: Stephane Mignon, CC BY 2.0

Az autógyáraknak maradéktalanul eleget kell majd tenniük az uniós biztonsági, környezetvédelmi és gyártási előírásoknak, így végképp ellehetetlenítenék a csalás maradék lehetőségét is. A brüsszeli testület közleményt adott ki, mely szerint alapjaiban reformálnák meg a típusjóváhagyási keretrendszert. Ezt jelenleg a nemzeti hatóságok kizárólagos felelősségi körébe tartozik a járművek felülvizsgálata forgalomba hozatal előtt.

Ezt a feladatot egy független rendszerbe vezetnék át, továbbá elvégeznék a már forgalomba hozott autók folyamatos felügyeletét is. A bizottság szúrópróba szerűen ellenőrzéseket végezne az autógyáraknál, bizonyos esetekben a járművek visszarendelését illetve pénzbírságot is kiszabhatna kihágás esetén.

A Volkswagen esete bebizonyította, hogy a jelenlegi rendszer nem működik megfelelően, így ezek az úgy javaslatok szükségesek az autóipar átláthatósága szempontjából.