Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége egy közleményében számolt be elemzéséről melyben a tavalyi évet összegezték. Az adatok szerint kivétel nélkül a szegmens összes ágazata növekedést produkált.

gumiabroncs

A lakossági részleg éves eladásainak átlaga is pozitív erősödést mutatnak. A nyári ingadozást képes volt ellensúlyozni az év végi stabil emelkedés. Az utolsó negyedév önmagában 12%-os növekedést jelentett.

Az új-autók eredeti felszereltségéhez szállított abroncsok eladása 6%-al nőtt, az ezen felüli eladások 203 millió darabszáma pedig 3%-os növekedést mutat. A teherautó szegmens már három áve mutat folyamatos növekedést. Az új teherautók beszállítói értek el kiugró 10%-os növekedést, ez az érték egyenesen arányos növekedést mutat a teherautó piac bővülésével.

Magyarországon az alábbi 7 gumiabroncsgyártó képviseli magát a önálló nagykereskedelmi egységként: Apollo-Vredestein, a Bridgestone, a Continental, a Goodyear-Dunlop, a Hankook, a Michelin és a Pirelli.

Hazánkban gumiabroncs-iparágban közvetlenül ötezer főt foglalkoztatnak, közvetve a pedig több mint 15 ezret a beszállítókon és egyéb kapcsolódó iparágakon keresztül.