A zöld energia egy folyamatosan fejlődő iparág, melynek az egyik legfontosabb célkitűzés az, hogy a technológiát és a gyártást minél olcsóbbá tegyék. Az árak lefaragása révén könnyen elérhetik, hogy még szélesebb körben elérhetővé váljanak a megújuló energiát hasznosító a rendszerek.

nyomtatott napelem

Kép: Alternatív Energia

A napelem-gyártás egyik fontos fejlesztési iránya a flexibilis és átlátszó panelek létrehozása. Ezen a területen az ausztrál kutatók járnak az élen, már 2013-ban képesek voltak papír vékonyságú napelemet nyomtatni. Azóta a nyomtatási eljárás hatékonyságának növelését kutatják.

Mára a nyomtatható napelem-cellák gyártása gond nélkül történik, azonban a hatékonyságuk még eltörpül a hagyományos napelemekhez képest. A technológia előnyét az jelenti, hogy az energiatermelő egységek nyomtatása történhet üvegfelületekre, vagy akár tetőcserepekre is, ezáltal nagymértékben kiterjeszthető a hasznos energiatermelő felületek mérete.

A technológia révén egy irodaház teljes felülete képes lehet a napsugarak hasznosítására. Ezzel a fejlesztéssel forradalmasíthatják az építőipart, hiszen megvan a lehetőség arrah, hogy ezentúl egyből az új technológiával ellátott építőelemeket használjanak.