Az European Data Relay System más néven az EDRS, egy műholdrendszert jelent melyben az egységek között 1,8 Gb/s-os adattovábbítási sebesség lehetséges.

European Data Relay System EDRS műholdrendszer

Kép: ESA

A műholdas átviteli rendszer utolsó tagját a múlthéten állították pályára. Az új műhold egyik fő feladata közé tartozik majd több száz tv csatorna sugárzása, emellett az európai űrügynökség EDRS egyik fő csomópontjaként is helyt kell tudni állnia.

Az EDRS az alacsony pályán keringő (400-800 km) műholdak gyors adatbegyűjtését és továbbítását végzi majd. Az alacsony pályán keringő műholdak egyik sajátossága, hogy a gyors keringési idejük miatt maximum tíz percig képesek kapcsolatba lépni a földi központjukkal. Az új rendszer révén a műholdaknak nem kell majd annyi adatot tárolniuk és a keringésükből adódó korlátaik alól is mentesülnek.

Az EDRS továbbítani tudja az adatokat egy geostacionárius pályán keringő műholdnak, amely folyamatos kapcsolatban lehet majd a földi állomással, így a rendszer révén folyamatos adatkapcsolat lesz az alacsony pályán keringő műholdakkal is.