A modern számítástechnika és sok egyéb terület is sokat köszönhet Marvin Minskynek, aki múlt vasárnap 89 évesen agyvérzés következtében elhunyt.

Marvin Minsky

Kép: Sethwoodworth, CC BY 3.0

Minsky kutatásai máig meghatározóak az informatikai cégek tevékenységében. Ő határozta meg a „deep learning” kifejezést, amely a folyamatosan növekvő adattömeg gyors és hatékony feldolgozását teszi lehetővé, egy többrétegű feladatmegoldás révén. Ezt a technológiát használják a mai big data elemzések és adatbányászati technológiák során is.

Az életútjának egyik fontos állomását jelöli, amikor részt vett az első neutrális számítógép a SNARC létrehozásában. Pályája csúcsán pedig az MIT Mesterséges Intelligencia Laboratóriumában dolgozott társigazgatóként.

A számítástechnikán és a mesterséges értelem kutatásán kívül fontos kutatásokat végzet a kognitív pszichológia, a robotika, a számítógépes nyelvészet, a matematika és a fénytan területén is. Számtalan találmány fűződik hozzá, például a Muse szintetizátor, fénytani eszközök, mechanikus kezek és további robotikai szerkezetek.

Élete végén többször is bírálta a jelenlegi Mesterséges intelligencia kutatásokat. Véleménye szerint a legtöbb projektben a kutatók már elvesztek a részletekben, és a nagy egész megteremtése helyett apróbb szakterületekben gondolkoznak, ami nagyban gátolja a mesterséges intelligencia létrehozását.