Egy speciális fogóeszközt terveztek, amelyet a kifejezetten törékeny tárgyak megragadására fejlesztetek ki.

elektrosztatikus fogókar

Kép: École polytechnique fédérale de Lausanne

A szerkezetet a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet más néven az EPFL mérnökei fejlesztették ki. A módszer titka az elektrosztatikus vonzásban rejlik. A két flexibilis fogókar több rétegből épül fel. A külső elasztikus rétegek összehúzódással reagálnak a feszültségre.

A karok belsejében elektródákat helyeztek el melyekkel képesek irányítani a külső rétegeket. Ha az elektródák az egyik réteget feszültség alá helyezik, akkor a kar a tágulás révén az ellenkező irányba képes meghajlani. A fogókarok alakja így képes idomulni szinte akármilyen tárgy alakjához, továbbá az elektrosztatikus vonzásnak köszönhetően rá is tapad a kívánt felületre. Az új fogókar a saját képességeihez mérve meglepően nagy súlyok mozgatására is alkalmas, így a módszert megfelelőnek ítélték és további fejlesztéseket terveznek.

Jelenlegi tesztelés során a szerkezetet tojások megragadására használták, azonban a jövőben szeretnék élelmiszergyárakban is alkalmazni, továbbá úgy vélik, hogy az űrkutatásban is jó szolgálatot tehet ez a technológia.