A Párizsi klímaegyezmény elfogadását követően nagyszabású energetikai beruházások várhatóak több országban is. Az egyik ilyen a Franciaországban megkezdett napelemek telepítése lehet, amely ezer kilométernyi közút burkolását jelenti fotovoltatikus panelekkel.

Wattway francia napelemes útburkolat

Kép: Wattway

A projektet a Wattway névre keresztelték. A tervek szerint öt éven belül el is készülhetnek a napelemes utak. Ezt megelőzően még nem volt ehhez hasonló és ilyen nagyszabású napelem projekt a világon. Ez lesz az első alkalom, hogy ilyen nagy kiterjedésű úthálózatot napelem burkolattal fognak ellátni.

Az elkészült beruházás a francia lakosság 8%-ának energiaigényét lesz majd képes ellátni. A projekt során kifejezetten az utakra tervezett 7 milliméter vastag, 15x15 centiméteres paneleket fektetnek le amelyekben polikristályos szilícium gondoskodik a napenergia hasznosításáról.

A paneleket alapos tesztnek vetették alá, egymillió kamion áthaladása után is sértetlennek bizonyultak a speciális panelek. Továbbá a telepítésük is viszonylag egyszerű, amely nagyban hozzájárul a projekt költségeinek alacsonyan tartásához.

A panelek élettartamát csak megbecsülni lehet, szakértők szerint ez körülbelül tíz évre tehető, amely azt jelenti, hogy nagyjából megegyezik a hagyományos napelemek élettartamával.