A német kormány külön stratégiát dolgoz ki az elektromos autók elterjedésének felgyorsítására. Úgy vélik az elektromos autók elszaporodása fontos iparpolitikai tényező Németországban. És az, hogy egyre elterjedtebb lesz az elektromobilitás, nagyban hozzájárulnak a német gépjárműipar fejlődéséhez is.

elektromos mercedes

Kép: MotorBlog, CC BY 2.0

BMW, a Daimler és a Volkswagen csoport vezetőivel megbeszélést tartottak melyen részt vett a kormányfő, Angela Merkel és több kabineti tag is. A jelenlegi cél az, hogy az elektromobilitás valamennyi területét összefogó tervet készítsenek. Tervbe van véve az elektromos töltők infrastruktúrájának fejlesztése is és a járművekben található akkumulátorokkal kapcsolatos kutatás-fejlesztés és gyártás fellendítése.

A gazdasági minisztérium álláspontja az, hogy az elektromos autók elterjedését kocsinként 5000 eurós állami támogatással is ösztönözni kéne. Ez az elképzelés megosztotta a résztvevőket, többen ellenezték az ötletet. Többek szerint inkább árkedvezménnyel és az adóleírás lehetőségével kellene ösztönözni az embereket. Emellett kötelezni szeretnék az állami és önkormányzati intézményeket, hogy az autóflottáiknak egy bizonyos része elektromos meghajtású legyen.

A német kormány célja az, hogy 2020-ra egymillióra emelkedjen az üzemben tartott elektromos autók száma az országban.