A forradalmi reaktor fontos lépés lehet a tiszta energia felé, hiszen nem bocsájt ki üvegházhatást előidéző gázokat és atomhulladékot sem termel, továbbá olcsó és gyakorlatilag korlátlan energia előállítására lehet képes.

Wendelstein 7-X sztellarátor fúziós reaktor

Kép: Max-Planck-Institut für Plasmaphysik, CC BY-SA 3.0

A Wendelstein 7-X sztellarátor névre keresztelt reaktor indítógombját Angela Merkel nyomhatta meg a jeles napon. A kisérleti reaktor megépítését a németországi Max Planck Intézet kutatói és mérnökei végezték. A fúziós reaktor különlegessége, hogy képes hidrogénplazmát előállítani, ez az eljárás az atomfúzió alapját képzi.

A fúziós reaktor a csillagok felszínén uralkodó szélsőséges körülményeket szimulálja. Az elképesztő hőségben az atomok ütközni és fuzionálni kezdenek, miközben hajmeresztő mennyiségű energia szabadul fel egy plazmafelhőben. Ez a reakció sokkal biztonságosabb a hagyományos atomerőművekben használt atommaghasadásnál, ráadásul teljesen környezetbarát eljárás.

A technológia több különleges megoldást is igényel, hiszen a forró plazma egy pillanat alatt megolvasztaná a reaktor falait. Éppen ezért több mint 400 tonnás félvezető mágnesekkel lebegtetik az elképesztő hőmérsékletű anyagot.

A technológia életképességének most már csak egyetlen kritériuma van, mégpedig az hogy több energiát tudjanak kinyeri a belőle mint amennyivel fenntartják a benne uralkodó folyamokat.