Európában elsőként Luxemburg kezdte meg az űrbányászatot lehetővé tevő törvényjavaslatok előkészítését. Az aszteroidák és egyéb égitestek számtalan értékes nyersanyagot tartalmazhatnak, melyek kinyerése átrendezheti a jelenlegi gazdasági erőviszonyokat.

aszteroida öv

Etienne Schneider miniszter közlése szerint az év végéig elkészülhetnek a kívánt törvények, melyek Luxemburgot hamar Európa bányászati központjává tehetik. Már csak idő kérdése, hogy a föld egyre csökkenő forrásai helyett mikor kezdik el kiaknázni a világűr nyújtotta „kincsesbányát ”.

Európai Űrügynökség korábbi főigazgatója, Jean-Jacques Dordain tanácsadóként segíti a luxemburgi programot. Elmondása szerint a világűr felfedezéséhez is kulcsfontosságú, hogy a hosszú utak során hasznosítani tudják a világűrből megszerezhető nyersanyagokat. Legyen szó vízről vagy üzemanyagról, az nem kifizetődő, ha mindent a földről kellene szállítani.

A jelenleg érvényben lévő nemzetközi szabályozás szerint a világűrben található, nehezen hozzáférhető és kitermelhető nyersanyagokat a Föld minden országának hasznára kell fordítani. Azonban az Egyesült Államok 2015 novemberében ezzel ellentétesen elfogadott el egy új törvényt, amely kimondja, hogy az aszteroidákból és más égitestekről származó nyersanyag a kitermelőjét illeti meg.