A létesítményt Marokkó középső részén található sivatagban építették fel. Az afrikai ország a bőséges napfény hasznosításával több ezer tonnával csökkentheti a széndioxid kibocsájtását.

marokkói sivatagi naperőmű

Kép: NASA

A naperőmű olyan nagy területen fekszik el, hogy csak műholdfelvétel segítségével lehet teljes terjedelmében bemutatni, ennek ellenére még mindig nem készült el. A tervek szerint 2020-ra készülhet el a teljes erőmű.

Jelenleg 160 megawatt teljesítményt biztosít, azonban a tervek szerint a teljes létesítmény elfogja érni az 500 megawattot. Az erőmű Marokkó energiaigényének egyharmadát tisztán napenergiából tudja majd fedezni.

A naperőmű nem fotovoltaikus technológiát használ, hanem tükrök segítségével a napfényt koncentrálja egy pontba, ahol a felgyülemlett hő segítségével gőzt állítanak elő. A gőzt ezután a szokásos módon turbinák segítségével hasznosítják. További különlegessége az, hogy esti illetve a felhős órákban is képes fenntartani időlegesen energiatermelést egy hatékony hőtároló eljárásnak köszönhetően. A rendszer egy olvadt sót tartály segítségével hatékonyan képes eltárolni a nap során felgyülemlett hőmennyiséget és igény esetén ezt felhasználhatják a termelési folyamat fenntartásához.

A projekt az Afrikai Fejlesztési Bank, a Marokkói Napenergia-ügynökség és az Európai Unió összefogásából valósult meg, emellett több áramszolgáltatótól és magán forrásból is érkezett támogatás.