Az Egyesült Királyság felkérte a Google-t, hogy a baloldali közlekedés tesztelését Londonban végezzék. A nagyvállalat önvezető autóinak szoftverét eddig kizárólag az Egyesült Államokban tették próbára, ahol a jobboldali közlekedési rend van érvényben.

google önvezető autó

Kép: Michael Shick, CC BY-SA 4.0

Ezzel szemben a sok országban, például Japánban, Indiában Hongkongban, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban is baloldali a közlekedés. Jelenleg 78 országban él a balra tartás szabálya. Minden kontinensen (ha a hozzájuk tartozó szigetvilágot is számításba vesszük) találhatóak bal és jobboldali közlekedésű országok is, így egy elég fontos kérdést kezdtek boncolgatni.

Több egyeztetés is történt a témában a nagyvállalattal, azonban a Google még túl korainak érzi ezt a lépést. A szigetországot persze nem nyugtatta meg ez a válasz, úgy érzik kimaradnak valamiből. Továbbá azon az állásponton vannak, hogy kár a gazdaságukra is hatással lehet, ha hozzájuk lassabban jut el ez a technológia.

Néhány kisebb projektet elindításával próbálják behozni a lemaradást, mely szintén az önvezető technológiákat célozza. Ezek akár hasznos eredményekkel is szolgálhatnak, azonban együttesen sem érhetnek fel a Goggle nagyszabású projektjéhez.