Közel 61,5 százalékos nettó elektromos áram előállítási hatékonyságot ért el, ezzel új világrekordot állított fel kategóriájában a Siemens lauswardi kombinált ciklusú erőműve.

lauswardi kombinált ciklusú erőmű

Kép: Siemens

Az erőmű, melyet a tervezettnél 19 nappal korábban adott át a vállalat, akár 300 MW hő teljesítményt képes szolgáltatni a távfűtéshez, emellett a próbaüzem során több mint 603 megawatt maximális villamos teljesítményt ért el, mellyel további két világrekordot döntött meg. A düsseldorfi erőműbe a Siemens budapesti termelő üzeme gáz- és gőzturbina lapátokat, csapágyházakat és vezetőlapát koszorúkat gyártott, mérnökirodája pedig részt vett a kondenzátorhoz, valamint a csővezeték-rendszerhez kapcsolódó mérnöki tevékenységben.

A düsseldorfi kikötő területén 2016 január 22-én adták át a lauswardi kombinált ciklusú erőművet az üzemeltetőnek, a Stadtwerke Düsseldorf AG közművállalatnak. A kulcsrakész telep világméretű összevetésben három új rekordot állított fel.

Az átadás előtti próbaüzem során a “Fortuna” blokk 603,8 megawatt maximális villamos teljesítményt ért el, ami új rekord az ilyen típusú kombinált erőművek esetében. Az erőmű közel 61,5 százalékos nettó villamos hatásfokot ért el, ami révén a Siemens túlszárnyalta saját 60,75 százalékos hatékonysági rekordját, melyet 2011 májusában állított fel a dél-németországi Irschingben lévő Ulrich Hartmann erőműben. A kiemelkedő hatékonysági szint különösen környezetbaráttá teszi az erőművet.

Emellett a “Fortuna” blokk akár 300 megawatt hő teljesítményt is tud biztosítani a düsseldorfi városi távfűtőrendszer számára, ami további nemzetközi csúcseredmény az egy gáz illetve gőzturbinával felszerelt erőművek esetében.A kapacitás és a hatékonyság növekedése a folyamatos, következetes fejlesztés eredménye; ez megjelenik az alkatrészek tervezésében, a felhasznált anyagokban, az erőmű általános konstrukciójában és az összes erőművi komponens tökéletes egybecsiszoltságában. “Optimalizáltuk az erőművet, hogy ideális pozíciót legyen képes elérni a világ egyik legigényesebb árampiacán. Éppen ezért a Stadtwerke Düsseldorffal együtt nagyon örülünk annak, hogy ez az erőmű állította fel az új hatékonysági világcsúcsot” mondta Willi Meixner, a Siemens AG Power and Gas divíziójának igazgatója.

A “Fortuna” blokk nagyon rugalmasan működik az áramtermelés során, így gyorsan képes igazodni a német árampiacon mutatkozó mind jobban váltakozó kereslethez. Ez a rugalmasság segíti az üzemeltetőt abban, hogy gazdaságosan működtethesse az erőművet a hagyományos erőművek számára kihívást jelentő környezetben is. Azzal, hogy az erőmű távhőt is tud szolgáltatni, összhatásfoka egészen 85 százalékig javul, miközben a széndioxid kibocsátás 230 gramm/kilowattórára csökken.