Az atomerőművekből származó sugárzó anyagok tárolása a mai napig nagy fejtörést jelent az emberiségnek. Brit tudósoknak bemutatták új fejlesztésüket, amely biztonságosabbá teheti az atomhulladék tárolását.

sugárzást elnyelő cement keverék tesztelése

Kép: BBC

Éveken át fejlesztették azt a cement keveréket, amely állításuk szerint megoldást nyújthat minden a sugárzó anyagok tárolásával kapcsolatban felmerülő problémára.

A Sheffieldi Egyetem publikálta az eredményeit, melyben a No7 névre keresztelt cementet mutatják be. A teszteredmények alapján úgy tűnik a speciális keverék 50%-al jobban képes blokkolni a radioaktív izotópokat a hagyományos cementhez képest. A No7 titkos adaléka a szulfid, amely vízzel keveredve olyan szulfátot alkot, amely képes megkötni a sugárzó anyagokat.

A kutatóknak sikerült kifejlesztenie a szulfidok legmegfelelőbb kombinációját, ezzel megalkották az nukleáris hulladék tárolására leginkább alkalmas cementet. A kutatást vezető Claire Corkhilnek és csapatának közel másfél év kísérletezés után sikerült előállítania azt a cementkeveréket, amely megoldást jelenthet az atomhulladék tárolás biztonságossá tételére.

A kísérletek során több mintát is leteszteltek Technécium-99-el, amely egy szintetikus, az orvos tudományban használatos sugárzó anyag. A mintákat egy automatizált rendszer hetente egyszer sugárzás alá helyezte, majd rögzítette a mért adatokat. Ennek köszönhetően biztonságosan kis energia befektetéssel tudták kiválasztani a sugárzásnak leginkább ellenálló cementkeveréket.