Az Amerikai Haditengerészet tavaly bemutatott tűzoltó robotjának szoftverén további fejlesztéseket hajtanak végre, a nagyobb hatékonyság érdekében.

haditengerészeti robot tűzoltó fejlesztése

Kép: Popular Science

A robotot a Haditengerészeti Kutató Iroda fejlesztette ki. A robotizált lánglovag tavaly részt vett a DARPA robotversenyén is, ahol nagy érdeklődés övezte ezt a különleges indulót.

A robot járásával azonban nem voltak megelégedve, ezért további fejlesztések végrehajtására 600 ezer dollárt adtak a Worcesteri Politechnikai Intézetnek (WPI), hogy tanítsák meg a robotot hatékonyan járni. A WPI mérnökei szimulációkat végeztek a robot virtuális modelljével, hogy kifejlesszék a számára leghatékonyabb mozgássorozatot. A virtuális tesztek lehetővé tették, hogy a valódi robot épségének kockáztatása nélkül kipróbálhassanak akár több ezer variációt.

A robot tűzoltónak az emberek számára tervezett környezetben kell boldogulnia, ezt a tényt nem lehetett figyelmen kívül hagyni a tervezésénél. Ezért is döntöttek úgy, hogy emberi végtagokkal és testfelépítéssel látják el. Azonban a két lábon járó robotok mozgása sokkal összetettebb, így a robot vezérlő szoftverének kifejlesztése is nagyobb feladat.

Várhatóan még idén éles teszt alá vetik a végső algoritmusokat. A tűzoltó robotnak helyt kell majd állnia, egy a hajókon is megtalálható környezetet imitáló, díszlet építményben. Az akadályok között a lépcsőkön túl egyéb fizikai akadályokkal is meg kell majd birkóznia, melyek a mozgását teszik próbára.