A dízelbotrány egyik további következménye az lehet, hogy az Egyesült Államokban kizárólag elektromos autók gyártására korlátoznák a német autómárkát.

egyesült álamok volkswagen autógyár

Kép: Nashville Public Media

A Volkswagentől szerzett értesülések szerint lehetséges, hogy az Egyesült Államokon belül a Volkswagen kizárólag elektromos autókat értékesíthet majd, továbbá az elektromos töltőhálózat fejlesztésére is kötelezni fogják.

Nehezen haladnak a tárgyalások a két fél között, az amerikai környezetvédelmi hatóság más néven az EPA, nem elégszik meg azzal, hogy az autógyártó a hibás modelleket megjavítaná vagy kicserélné. A hatóság további kötelezettségeket róna a Volkswagenre. Egyenesen bevonná a saját klímavédelmi terveibe, ezzel ellensúlyozva azokat az éveket mely alatt a cég állttal szabálytalanul gyártott környezetszennyező autók mérgezték az országot.

A vállalat számára mindkét követelés óriási anyagi ráfordítást jelentene, hiszen az Egyesült Államokban található autógyárat szinte teljes egészében át kell alakítania, továbbá a töltők kiépítésével járó infrastrukturális fejlesztések is igazán költségesek lennének.

A dízelbotrány óta a Volkswagen egyre súlyosabb anyagi gondok elé néz, ezért próbál ellenállni az amerikai környezetvédelmi hatóság követeléseinek. Azonban az EPA is nehéz helyzetben van, hiszen mindenki azonnali eredményt vár tőle. Továbbá már évek óta napirenden van a hivatal teljes beszüntetése is, így valószínűleg a Volkswagen dízelbotrányát akarják felhasználni arra, hogy bebizonyítsák a hivatal létjogosultságát. Ebből kifolyólag minél nagyobb, büntetést akarnak kikényszeríteni az autógyárból.