A Boeing egy új eljárás kidolgozásába kezdett, amely az űrben tenné lehetővá a három dimenziós nyomtatást. A nyomtatandó tárgy a folyamat során a szerkezet közepén lebegne, miközben rétegről rétegre lövellnék rá az újabb és újabb rétegeket.

lebegő három dimenziós nyomtatás

Kép: PatentYogi

A világ legnagyobb repülőgépgyártó vállalata szabadalmaztatta is az eljárást, az innovatív megoldás felülmúlhat majd minden eddigi elképzelést. A nyomtatás kezdetén egy úgy nevezett „rög” kerülne a szerkezet középpontjába, amelyet a mágneses tér tartana a helyén. Ez a rög adná a stabil alapot a nyomtatáshoz. Ezután a szerkezet megkezdheti a nyomtatást, mégpedig úgy, hogy a rög körül elhelyezett nyomtató fejek anyagot juttatnak a rög felszínére.

A nyomtatás ultrahangos technológiával működne, amely szabályosan a központban lebegő „rögre” lövellné az anyagot. A mágneses mező segítségével változtatható lenne a rög helyzet, így a nyomtatófejek előtt való állandó újra pozicionálás révén valósulna meg a 3D-s nyomtatás.

A vállalat szerint az új eljárás a nyomtatási idő drasztikus csökkentését jelentené, hiszen akár szinkronban több irányból is történhetne a nyomtatás. Egyes vélekedések szerint elsősorban a földi körülmények között, azaz gravitációban kéne megvalósítani az eljárást. Ebben az esetben szupravezetőkkel vagy akusztikus állóhullám segítségével lebegtethetnék a nyomtatás lapjául szolgáló „rögöt”.

A Boeing által felvázolt technológia várhatóan még évekig nem fog kereskedelmi forgalomba kerülni. Valószínűleg nem is az a vállalat célja a szabadalommal, hogy piacra dobja az új nyomtatóját. Inkább az állhat az úgy hátterében, hogy egyre jobban kezd kiélesedni a verseny az űrkutatás és az űrtechnológiák körül. Ebből az következik, hogy a jövőben nagy értéket képviselhet egy olyan eljárás szabadalmi joga, amely az űrben képes tárgyakat létrehozni.

Gondoljunk csak a műholdakra, már rég rájöttek, hogy nem gazdaságos a feljuttatásuk. Több olyan koncepció is napvilágot látott már, mely az űrben történő műholdgyártást és javítást valósítaná meg. De a hosszabb űrexpedíciók során is jó szolgálatot tenne egy eszköz, amely bármikor képes lenne egy új pótalkatrészt gyártani a legénység számára.